Les Cîmes de Waimes

Afgelopen woensdag afgereisd naar België om daar op donderdag 10 mei voor de tweede keer deel te nemen aan de  MTB marathon van Les Cîmes de Waimes. Uitvalsbasis voor deze dagen was op de camping Oos Heem waar ik en Gonny de komende dagen zouden verblijven. Dit keer als onderkomen een safaritent gehuurd, omdat de weersvoorspellingen niet al te best weer aangaven.

Voorspelling voor donderdag racedag waren helaas wat minder mooi dan de afgelopen dagen. Temperatuur was van 25+ terug gegaan naar net 10 graden en lichte regen. Niet heel motiverend om te rijden. Na het ontbijtje toch maar op de fiets gesprongen en naar de start gereden. Starten in Waimes gaat in waves die om de 10 minuten vertrekken. Per wave 200 man. Helaas  heb ik mij wat laat ingeschreven en daarom pas 40 min later kunnen vetrekken als wave 1.  Op zich wel goed dat er in verschillende tijdsblokken wordt gestart alleen is het wel handig als de langere afstanden eerst mogen vertrekken.

Na de eerst klim stuiten ik al op de eerste langzamere deelnemers van de wave voor mij.  Veel tijd verloren door langzamere deelnemers op de vele mooie technische Singeltracks die Waimes heeft. Veel stukken moeten lopen of echt stil staan. Hierdoor kom je slecht in je ritme en wil daardoor de verloren tijd goed maken wat je later weer opbreekt. Dit ging zo door tot km 30, daarna loste het oponthoud op en kon ik mijn ritme oppakken.

Door de regen van de afgelopen nacht was het parcours op sommige stukken verraderlijk glad geworden. Modder en boomwortels is geen ideale combinatie en ik heb een aantal deelnemers een behoorlijk klap zien maken. Goede techniek en een juiste bandenspanning is dan wel een must. Na de eerste lus te hebben gereden besloten dit jaar niet voor de 90 km te gaan maar eerder af te draaien en de 70 km te rijden. Dit was al pittig genoeg. Het weer was nog steeds niet helemaal top af en toe nog regen en een fris windje. Laatste 10 km van Waimes  zijn altijd zwaar en zaten nog een aantal technische stroken in waar de concentratie goed moet zijn om niet van de fiets te stuiteren.

De hele tocht zonder brokken of pech kunnen uitreden en tevreden over het resultaat. Uiteindelijk bij de masters 2 als 33ste gefinisht in een tijd van 4 uur en 7 minuten. In totaal op de 70km als 115de  geëindigd van de 500 deelnemers. Daarna nog tot zondag in België verbleven een paar mooie ritjes op de Bootie kunnen maken in de Ardennen samen met Gonny. Volgende wedstrijd is op 20 mei in Emmelshausen Duitsland.

Erik Ruis